5.11. kävimme opastetulla kierroksella Lepaan viinitilalla. Pääsimme katsomaan viinivarastoon, ja meille kerrottiin viinien valmistuksesta. Lepaan viinitilalla tehdään myös glögejä, ja joskus harvoin alkoholittomia juomia.
Lepaan viinitilan viinit tehdään monista eri omenalajikkeista ja marjoista, joista jotkut ovat tilan omia antimia. Osa omenoista ja marjoista tulee kauempaa.
Viinien hapettumista testataan vesilukolla, josta näkee onko viinissä hiilihappoja. Jos vesilukkoon ei tule kuplia, siitä tietää että viinissä ei ole hiilihappoja ja se on valmista.
Lepaan viinitilalla marjoista ja hedelmistä puristetaan mehut, ja jäljellä olevat kuivat jätteet laitetaan kompostiin.
Vuodessa he keräävät keskimäärin 10 000-12 000 kg marjoja/hedelmiä, joista valmistavat paljon viinejä ja siidereitä. He laittavat juomiaan myyntiin Alkoihin ja ruokakauppoihin, mutta pääosin myyvät omalla tilallaan.
Kuohuviinit
Kuohuviineille tehdään tanssitus ja kopautus.
Tanssituksessa pulloa kierretään, jotta hiiva saadaan pois pullon reunoilta ettei se ehdi kovettua.
Kopautuksessa pullot laitetaan pystytasoon, että hiiva kerääntyy pullon korkkiin.
Hyvin kuunneltu ;)
VastaaPoista